Vernissage och helgkurs

Igår kväll var jag och Torbjörn i stan på vernissage. Det är vår ”granne” Gustaf som ställer ut på temat självförsörjning.

”Återvandrarna är en konstutställning där Gustaf Helin avbildat motiv ur sin vardag i strävan mot självförsörjning och att bli klimatneutral.
I maj 2016 flyttade han och hans sambo Eleonor ut till ett oisolerat soldattorp utan rinnande vatten eller avlopp.
Vad som började som ett experiment i hur länge två av dagens bekväma människor klarar av att leva med sänkt levnadsstandard utvecklades vid årsskiftet till ett försök att redan nu nå FN:s klimatmål för år 2030.”

Evenemangen hittar ni på Facebook. Kika in om ni har vägarna förbi lör el sön. Hornsgatan 46.
Här är deras ardenner som är avbildad i naturlig storlek.

Resten av helgen kommer det att vara en kurs lördag – söndag. Det duggar tätt mellan kurserna just nu, nästa längre kurs är redan om två veckor när vi kör med yoga igen. Kul att det är så stort intresse!

Nu är det vår ”på riktigt” och jag har vågat börja plantera lite vårblommor. 🙂

Kurs för Carolina?

Jag har fått lite önskemål om en kurs för Carolina igen. Två vet jag, som ej har varit med förut. Jag tror att några som gått förra kursen också var intresserade av en uppföljning..? Det blir nog svårt att samordna båda sakerna på samma dag. Som jag förstår det lutar det åt att man får köra ett helt nytt tillfälle för er som inte varit med förut, och ev en repetitionsgång senare. Så ni som är intresserade av det ena eller det andra får gärna maila mig så ska jag se om vi får ihop tillräckligt många intresserade.

Jag är också nyfiken på om det är någon av er som har varit hos Carolina och fått hjälp avsuttet? (Eller om ni planerar att gå.)

En bra lektionshäst går inte att värdera i pengar

Ibland har tanken slagit mig att man skulle kunna kombinera två affärsidéer, nämligen att ha lektionshästar som även är till salu under tiden. Det här hade ju varit superbra för potentiella hästköpare som skulle kunna rida hästen på lektion flera gånger och verkligen lära känna hästen före köp. Det skulle också ge en till intäktskälla utöver lektionerna – om man kan sälja hästen för mer än man köpte den förstås, vilket jag tror att man hade kunnat göra med några av dem.

MEN det är inte aktuellt (så ni som är elever här behöver inte oroa er!), för när man har hittat en häst som fungerar i en verksamhet så går det inte att värdera den i pengar. Det är extremt värdefullt med en häst som är snäll, fungerar med olika ryttare, är trevlig att hantera, och därtill välutbildad. Det är jättesvårt att hitta bra hästar, och det är massa jobb och tar tid att provrida och leta häst. Så värdet ”på pappret” (dvs en vinst vid försäljning) är inte lika mycket värd när man jämför det med att ha väl fungerande verksamhetshästar som både man själv och eleverna dessutom känner. Varje häst man köper är dessutom en ren chansning, eftersom man inte vet hur de kommer hålla. Om de visar sig vara friska så är det också ett stort värde på lång sikt.

Här är ett kort klipp från en lektion idag, på en häst som jag är glad att jag fick chansen att köpa, nämligen Cesar. Jag var lite tveksam först pga att han rör sig så mycket och har en hel del ”knappar”, men han har funnit sig väl tillrätta hos oss. 🙂

Dagens ridning

Fredagen började med ett bra flyt. Jag hade lite extra tid på morgonen och hann läsa Ridsport till frukostkaffet (hinner nästan aldrig igenom hela, trots att den är tunn). Mockade ”min del” av stallet (Sofia och jag mockar ungefär hälften var) och sedan har jag ridit fram till lunch. Hästarna gick på räls, så jag hann mer än jag hade tänkt. Inte ofta det är så!

Jag började med Dario, som kändes avspänd från början idag. Det var ju skönt, för förra veckan tyckte jag inte hann gick fram ordentligt (och det innebär egentligen att han är spänd). Jag lade lite extra jobb på galoppen, och att få flytta honom lite omväxlande för höger / vänster skänkel, för att få honom mer lösgjord. Eftersom han var ok från start så räckte det med ett kort pass.

Nummer två blev Velle, några storlekar större… Han har verkligen blivit starkare och bär sig bättre. Jag jobbar med att få honom mer framför mig, att han ska bli både kortare, kvickare och lite högre i steget. Idag kunde vi rida förvänd galopp relativt lätt åt båda håll på en kortsida. Det låter kanske inte som en stor grej, men när han kom så bytte han galopp bara man tänkte på att byta varv. Hopphästar brukar ju inte öva så mycket på förvänd galopp. Dessutom har han blivit för lång i galoppen och då har det varit lättare för honom att byta. Men det blir mer och mer dressyrhäst av honom!

Efter Velle hann jag klämma in Affe en kort stund. Han var också bra i handen och framme från början, så här lade jag lite extra tid på galoppjobbet, som jag vet kan vara lite svårare på lektion. Jag tycker i alla fall att det känns som om jobbet vi har gjort sista veckan med att få hästarna eftergivna i sidorna har gjort nytta – hästarna känns mer avspända från start!

Sist ut var Grodan. Där tog flytet slut. 😉 Min planerade uteritt igår blev flyttad till idag. Visionen var ju att få henne att ta ännu bättre kontakt och få ut steget utomhus. Så blev det INTE. Vi har snarare övat på passage med pyttesmå steg och spänd rygg. Suck. Egentligen tycker jag inte att hon har varit så tittig ute, men hon blir lite överladdad och distraherad av saker som rör sig. Hon är inte som Anea som stannar upp och stirrar på stenar, utan mer utåtagerande. Kanske är det så att vi har ridit ut för lite under vintern, så nu måste vi nog ut mer. Jag måste kunna rida henne med bra kontakt och bjudning även ute, annars blir det svårt även att tävla. Lite ursäkter fanns det faktiskt idag. Först kom en joggare bakom henne och det var läskigt. Sedan mötte vi en skogsmaskin så då blev jag tvungen att vända. Försökte rida fram och tillbaka på den vägen en stund för att i alla fall få ut något av ridturen, men då kom ju den där maskinen körandes på åkern, precis när hon hade börjat slappna av. Såg den såklart för sent, och den lät väldigt konstigt. Så då kastade hon sig och trippade omkring, och även om hon är snäll egentligen så uppskattar jag inte när hon krullar ihop sig, blir ”liten” och känns som ett popcorn. Nåväl, efter några vändor till så blev det ändå ett hyggligt avslut, men det här behöver vi visst träna mer på. Det är jätteviktigt för mig att det går att RIDA ute – och med det menar jag inverkansrida, inte bara motionera min häst. Det ska gå att rida rörelser, övergångar osv lika bra ute som inne.

Hur som helst, det var en solig och fin uteritt i alla fall. Men jag får nog ta en till runda på lördag eller söndag…

I eftermiddag har jag två privatlektioner, och efter det ska jag hem till en kompis på middag. Hoppas ni har en bra fredag!

 

Träning i tisdags

I tisdags var jag hos Karin i Enköping med Grodan. Det är fjärde gången vi är där, och jag tycker att det har hänt rätt mycket på den tiden. Det kanske inte syns jättestor skillnad men det känns en tydlig skillnad i att hon ”hänger ihop” bättre, är mer reglerbar och lättare att få med sig i svängarna. Det jag har jobbat med är att få bättre kontakt och stödet längre fram, och nu lägger hon sig mer rätt i kontakten av sig själv.

Karin verkade positiv, hon tyckte att grundformen var bättre, skritten lugnare och min sits mer balanserad. Galoppen har hela tiden varit lättast, där har Grodan en egen, bra kroppskontroll. Självklart ska hon ändå bli starkare där, men det känns mer naturligt i galopp för henne. Vi jobbade en hel del med att öka och minska galoppen, samt lite förvänd galopp. Där gäller det att hålla samma kvalitet så det inte blir lite spänt (lite svårt när jag även har jobbat med byten, som hon laddar lite inför ibland).

I traven red vi också lite temposkillnader. Hon har ju en lite ”tassig” trav, men det finns ändå ett register, dvs hon springer inte bara fortare om man ber om en längning. Jag tror att jag får lägga in korta snuttar med mellantrav och däremellan be om mer bärighet, så hon inte blir kortare och kortare, vilket lätt händer. Karin är väldigt saklig i sina instruktioner, men jag uppfattar det som om hon ser mycket positivt hos Grodan – speciellt att hon är känslig och lätt att påverka. Hon försöker hela tiden lite mer, och det är ju en fantastisk egenskap. Förhoppningsvis kan jag behålla hennes positivitet och utveckla gångarterna, och i så fall kan hon nog bli riktigt fin. Framförallt är hon verkligen rolig att rida, och det är ju värt hur mycket som helst.

Igår blev det skritt ut, som ”vila”, och jag tror att jag ska rida ut även idag. Jag tänkte att jag ska försöka öva på att få bra sug i henne och rida tempoväxlingar ute nu när vädret tillåter.

(Kort klipp finns på Instagram)

Kursförslag

Jag planerar en kurs 7-8, 7-9, eller 8-9 juni. Två eller tre dagar, beroende på intresse. Den helgen är det tävlingar på Strömsholm med bl.a. SM i dressyr. Jag har en idé om att kombinera en kurs med gemensam tripp till Strömsholm som lite inspiration. Programmet hittar ni här. Har ej kollat biljettpris.

Är detta av intresse? Jag tycker att det vore en kul kombo!
Återkoppla gärna.

Skapa böjning

Förra veckan lade jag extra fokus på böjningen i hästens sida. Det här jobbar vi ju med ”hela tiden” när vi rider, det är ju svårt att rida utan att svänga om man rider i ett ridhus. Den här gången gjorde jag dock en annorlunda övning, som var väldigt tydlig för mina elever. Vi började nämligen med att skapa böjning på lång tygel.

När vi rider på böjt spår vill vi att hästen formar sig i hela kroppen. Kruxet är att de flesta ryttarna är fokuserade på att ha hästen ställd i nacken och böjd i halsen, medan kroppen i värsta fall glöms bort. Problemet är att om hästen inte formar kroppen rätt så blir det i princip omöjligt att ställa i nacken, och det är där ”dragkampen” med innertygeln gärna börjar. Om vi istället utgår ifrån att få hästen att runda sig i sidan och bli eftergiven för innerskänkeln, så följer hals och nacke till slut naturligt med på det böjda spåret.

Hästarna har lättare att böja sig åt ett håll av sig själva. Om vi har en häst som i höger varv hellre formar sig åt vänster, så går den hästen automatiskt lite ställd utåt i höger varv. Det innebär att höger bog också kommer mer åt höger – och därmed är ”i vägen” för att kunna ställa åt höger. Du måste alltså först få hästen att forma om kroppen åt höger innan du kan ställa korrekt i nacken.

Övningen vi har gjort gick egentligen bara ut på att tydliggöra böjningen i kroppen genom att skapa en innersida på volten, men utan att ta tygeln först. Det var väldigt tydligt att när hästarna formade sig runt skänkeln så följde hals och huvud ”snällt med”, även utan tygelkontakt. När eleverna sedan tog tygeln upplevde jag att många hade hästen fint ”på plats” på en gång – istället för att det blir ett motstånd mot handen, som det ofta blir när man tar tygeln. Oftast är det ryttaren som skapar den kampen för att man har ställt in sig på att ”nu blir det lite svårt här, när jag måste fixa till huvudet på hästen så att jag kan börja rida…” 😉

Som vanligt är det viktigt att ryttaren är balanserad mitt över hästen. Jag har använt mig av liknelsen att man ska sitta på en ”tunna” och inte rulla av, utan att man hela tiden har sin tyngdpunkt mitt över tunnan.

Vi gjorde faktiskt även ”öppna” på lång tygel, bara för att förtydliga hur mycket vi egentligen påverkar med vår kropp –  och att den huvudsakliga hjälpgivningen ska komma därifrån! Jag tror att alla som har gjort den här övningen fick en bra tankeställare. Vad tyckte ni som red övningen?

Här är en bra bild som jag har använt förut. Läs och begrunda:

Heldag på Strömsholm

Idag har jag varit på Strömsholm på fortbildning för MsvB-domarkandidater. Vi började dagen med att titta på 6 och 7 åringar. En rolig överraskning var att Bon Couer var med, vilket jag inte hade noterat innan. Jag har ju inte sett honom live förut, men jag fick helt klart bekräftat att det var ett bra val av hingst åt Anea! Han rör sig väldigt mjukt och naturligt spänstigt, vilket jag gillar!

På eftermiddagen dömde vi MsvB5 från läktaren. Det börjar klarna lite och kännas säkrare att sätta siffror nu, så det känns skönt. Nu är jag dock helt slut i huvudet!

Bild på Bon Couer lånad från Lövstas Instagram. Jag har också lagt ut två korta klipp om ni vill se.

Ledig boxplats

Jag kommer få en ledig boxplats under våren. Jag har dock fortfarande överfullt och använder uteboxar till Anea och Grodan, så jag ”måste” inte hyra ut en box till nu. Därför kommer jag inte att annonsera. Däremot finns den tillgänglig om rätt person dyker upp. Om du själv är intresserad, eller vet någon, så går det bra att tipsa.

Det är full skötsel (utom mockning på helgen). Mer info finns här.
Jag kommer att prioritera någon som vill ha hjälp med regelbunden träning / ev ridning.
Det skulle även vara möjligt att ställa en häst här för utbildning på heltid under kortare eller längre tid.

Maila eller ring för mer information.
info@ryttarutbildning.se
076-8055138