Hälsning från Barcelona

Just nu är jag i Barcelona under fem dagar med en kompis. Vi har fått låna en lägenhet, och det är ingen dålig sådan… stor och med häftig inredning samt en takterrass.  Det kommer nog fler bilder när jag kommit hem.

Igår gick vi en lång promenad,  tog ett dopp i havet och åt en skaldjurs-middag. Idag tänkte vi titta på lite sevärdheter som man inte ska missa!

Två helt olika hästar

Att ställa om från att rida Anea till att istället träna med Grodan är en viss utmaning. Nu är jag ju van att rida olika typer av hästar, men det kräver ändå lite tankearbete kring hur jag ska träna en annan typ av häst. Utseendemässigt kan jag ibland knappt se skillnad på dem (på håll), men ridmässigt är de som natt och dag.

Jag tycker egentligen att Grodan passar mig bättre ridmässigt, för hon har mycket av det jag saknade hos Anea. Båda är ganska tekniska och känsliga hästar, men Anea är lite långsam, och blir lätt stum och lägger sig på om man inte får henne snabb nog i bakbenen och mer självbärig. Galoppen är lite långsam och blir lätt ”platt”. Grodan har en rund och bärig galopp av naturen och är kvickare, känsligare och blir lätt lite ”het” – vilket är positivt tycker jag, om man på sikt ska göra svårare saker. De svårare rörelserna kräver att hästen är lite ”snabb” – särskilt i reaktionerna!

Utmaningen med Grodan är dock (just nu) att få henne att vänta och vila på steget, så att takten inte blir för snabb (speciellt i skritt och trav). Däremot vill jag ju fortfarande ha snabba reaktioner, men utan spänning. Nu när jag har börjat kräva mer och sätter henne i lite mer jobb så blir hon lätt spänd och överambitiös, så samtidigt som jag måste få henne att ”ta i” mer så måste jag ändå dämpa henne så att det inte blir med spänning. En ganska svår ekvation vissa dagar. Dessutom blir hon gärna ”tom” och knäpper av – medan Anea kan bli och lite dragig…. Jag måste alltså rida på ett helt annat sätt nu. Jag föredrar dock en häst med lite vek nacke än tvärtom – men jag har en utmaning här att få henne att länga ut halsen och jag tror det kommer ta lite tid. På sikt tror jag att Grodan kan bli riktigt fin, för hon verkar ha lätt för de svåra sakerna. Nu ska vi bara försöka få de ”lätta” sakerna och grundridningen att sitta lite bättre. A och O!

Små steg framåt

Ibland känns det som om det går väldigt långsamt när man sysslar med hästar, det är ju inte direkt så att man ser framstegen med detsamma om man säger så. Jag tycker att Grodan har utvecklats ganska mycket sista tiden, men ändå är det lätt att känna att det inte ”händer något”. Inte så att jag stressar på henne, tvärtom har vi tagit det väldigt lugnt, men samtidigt så har jag ju en vision av vad jag tror att det ska bli av henne och då vill jag ju nå dit så snart som möjligt… Faktum kvarstår dock – hon är faktiskt bara 7, och hon kom hit i princip outbildad och ”bara riden”. Jag hittade lite gamla bilder på henne och det var en bra påminnelse för mig om var vi startade. Tänk att det ska vara så lätt att glömma! Första bilden är ju av sämre kvalitet, men ändå… Här är Grodan med Sofia när hon kom hit i januari 2017. Ganska liten (det är hon fortfarande) och spinkig med en skurborste till svans (som jag fortfarande kämpar med eftersom hon kliar sig jämt…)
Andra bilden från i sommar – rundare i hela kroppen. Målet är dock att få ut halsen mer, men hon orkar inte riktigt ännu.
Här är Grodan första veckan hos oss.
Här efter ett par månader tror jag
Här förra sommaren, lite rundare men ganska lång bak och kort fram
Här är från den här sommaren, ungefär lika kort fram och bak, och högre front. Men här orkar hon inte gå så långa stunder ännu. Tydlig skillnad i muskulaturen kring bakdelen!
Övre bilden från januari 2017, undre från sommaren 2017. Har inte tagit någon helkroppsbild i år. Nu är ju hästarna alltid finare på sommaren än vintern, men jag tycker ändå man kan se skillnad även i hull och muskler på kort tid.

Nu är målet att stärka henne så att hon orkar bära sig bättre, kan ta ut steget mer (som fortfarande kan bli trippigt) och få fram nosen (svårt, eftersom hon är ganska vek i nacken). Galoppen är hennes bästa gångart och den har blivit betydligt starkare och mer reglerbar, så jag hoppas traven ”kommer ikapp” successivt.

Info nästa vecka

Nästa vecka åker jag på semester från ons kväll – mån eftermiddag.
Jag lägger ett ”schema” i stallet på vem som fodrar, tar in och ut etc. Torbjörn är kvar hemma.

Jag har ett pass kvar som jag behöver hjälp med: kvällsfodring torsdag, om någon kan tänka sig att ta en extra… Antar att det är någon av er som ändå rider på kvällen? Hojta till så fort som möjligt om ni kan!

Torsdagens kvällslektioner är inställda!

Caribo 18-08-22

Vilken skitbra häst jag har köpt, rent ut sagt! Tycker att han är riktigt rolig att rida. Jag tänkte att jag skulle lägga upp honom på hemsidan. Hjälp mig välja bild! Jag har två favoriter själv.

Status Anea

Anea jobbar duktigt på som lektionshäst just nu. Det går faktiskt lite bättre än förväntat. Hon är kanske inte lika spänstig längre och har tappat en del muskler, så hon är kantigare över rumpan t.ex, men det är ju bara att acceptera det nu. Hon kommer sannolikt inte bli snyggare efter att ha fått ett föl… 😉 I varje fall fyller hon just nu en bra funktion som lektionshäst och läromästare. Igår var hon med på kurs och eleven fick prova att samla mot passage och gjorde också några riktigt fina byten. Det är väldigt kul att se att hon kan lära saker vidare när man har lagt så mycket jobb på henne i flera år!

Nu hoppas jag verkligen att fölet är kvar i magen. Det är ganska svårt att tro eftersom man inte ser ett dugg utanpå ännu, och ingen förändring i Aneas beteende heller. Men jag får ju utgå ifrån att det finns något där. Den 10 sept ska hon in för en sista koll som jag gör innan 90 dygn – det är då man betalar resterande summa så det är ju bra att veta innan det att allt ser okej ut. Håll tummarna för att det går bra med allt!
Det här känns som evigheter sedan…

Elev söker häst

Ellinor söker häst som ska stå uppstallad hos mig. Alla tips emottages tacksamt!
Maila direkt till henne om ni vet något lämpligt: ryttarvillan@hotmail.com
Eller ring: 070- 888 49 34

Söker en okomplicerad häst för träning o tävling i dressyr.
Målet är att ngn dag kunna starta St Georg
Hästen måste vara bra i psyket o okomplicerad i all vardaglig hantering.
Max 15 år.
Då min nacke o rygg ej klarar för stor/stötig gång är det viktigt att hästen rör sig mjukt o ej är för stark i handen.
Det måste alltså inte vara en häst m superflashig gång, men ska ha ett register i sin gång.
Hästen kommer stå uppstallad på fin anläggning hos min tränare.
Förstklassig omvårdnad o daglig utevistelse i fina hagar.
Jag själv har tidigare tävlat tom MSVB, men har haft uppehåll utan häst i 2 år o behöver därför börja om på MSVC-nivå igen.
Hästen behöver inte idag gå dressyr, men ska i så fall ha kapacitet för ovannämnd nivå.
Byten måste vara befästa.
Bor i Sthlm o om önskar film på hästen innan jag ger mig iväg på längre resor.
Maxpris 300000:-
Referenser finns självklart om så önskas.

Vad har hänt med dressyrstarterna?

Är det inbillning eller har antalet starter i dressyrtävlingarna gått ner? Och i så fall – vad beror det på? Det var ju inte länge sedan man behövde ställa klockan för att anmäla sig på pricken när anmälan öppnade. Nu verkar få klasser bli fulla (och är de det så är det ändå många som stryker sig).

LB ser fortfarande ut att gå ganska bra, MsvC kan det också vara en del anmälda i. Men generellt tycker jag att det ser tunt ut på tävlingarna numera. Har det blivit för mycket tävlingar? Krockar tävlingarna mer med varandra? Är det för dyrt att tävla? Eller är det pga Pay n´ride som har blivit vanligare?

I helgen var det t.ex. två meeting fre-sön, Vallentuna och Gripen. Nu är inte det visserligen inte i samma län, men det är ändå samma ryttare som åker inom det här området, vilket gör att tävlingarna konkurrerar med varandra eftersom det är samma klasser. Jag vet inte om det har blivit en större konkurrens på det här viset, men i så fall vore det ju bra om det gick att samordna bättre. Själv tycker jag ofta att det ligger massa olika tävlingar samma helg, medan vissa helger (typ den helgen när man verkligen kunde / ville tävla) så finns det ingenting någonstans överhuvudtaget.

Behövs det mer organisation kring hur tävlingarna planeras? Något övergripande från Ridsportförbundet som kan synka tävlingarna i samma område även om det inte är i samma län?

Sedan är ju en fråga om många hellre väljer träningstävlingar istället? Equipe och TDB i all ära – men det går liksom inte att starta ”i smyg” för att testa vingarna utan att alla dina stallkamrater kan se hur det gick. Då kanske man hellre åker någonstans och bara rider program för sin egen skull. Och jag tycker att det är en himla bra möjlighet att göra innan man ska ut på riktiga tävlingar!
Men skulle man kanske kunna hitta ett komplement för att fylla tomma klasser? Att man skulle kunna starta utom tävlan på samma tävlingsplats? Det kanske är väldigt krångligt att organisera, och eventuellt skulle det göra att ännu färre väljer att delta ”på riktigt”. Men samtidigt känns det tråkigt att arrangörerna ska göra ett jättejobb för att sedan ha halvfulla klasser (några klasser i helgen har haft 1-4 deltagare).

Tyvärr tror jag också att ju mindre klasserna blir desto lägre intresse – det är svårare att knipa en rosett om det är få starter, och det gör kanske (tyvärr) att suget minskar ännu mer. Trots allt är det roligare att vara placerad i en klass med 40 starter än att komma näst sist av 5, även om procenten är densamma…

Nu kommer dessutom kvalprocenten bli hårdare från nästa år (tror jag – rätta mig om jag har fel), vilket i och för sig är bra, men det kommer sannolikt också göra att startfälten blir ännu mindre från MsvB och uppåt.

Är det någon annan som har sett detta eller är det jag som inbillar mig? Hur ser det ut på hoppsidan? Är det någon som har förslag på förändring? Eller är det så att intresset för dressyr faktiskt är på väg att svalna?
Anea och jag på Lag-SM på Strömsholm 2015. Känns som en evighet sedan…!