Att döma dressyr

Förra helgen var jag i Täby på tävling och skuggdömde en MsvB. Det ingår i utbildningen / vidareutbildningen som domare att göra detta några gånger. Ett bra sätt att ”komma igång” tycker jag, och att i viss mån kunna kontrollera sina siffror mot en annan domare, även om det såklart inte finns ett exakt ”facit” när det gäller dressyr.

På det stora hela låg jag ganska ”jämnt” med domaren, några ryttare hamnade på nästan exakt samma % så det var ju bra. Sedan var det några avvikelser såklart, som jag får fundera på vad de beror på. Även med tre domare så brukar det ju skilja en del mellan domarna, och det handlar ju lite om var man sitter och vad man ser, men i viss mån handlar du ju också om vad man kanske väljer att premiera eller vad man är extra petig med. Det är ganska ofta man hör ryttare säga ”domaren gillar inte min typ av häst” eller liknande, men jag väljer att tro att de flesta domare är mer objektiva än så – jag hoppas det i alla fall. Däremot kan det vara en del saker som en viss domare kanske noterar extra och som eventuellt drar ner – eller premieras. Jag är t.ex. känslig för ritter som ser orytmiska och inte taktmässiga ut, hästar med ojämnt påskjut i travökningar etc. Här kanske andra ser lite mer mellan fingrarna och tittar mer på andra saker. Däremot premierar jag god ridning – att man rider noggrant, bra vägar och att man inverkar korrekt på hästen. Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram det även om hästen kanske inte är ”flashig”. Och åt andra hållet – inte ge extra poäng till den häst som rör sig bäst men kanske inte utför momentet rätt. Det här är en av de svåraste sakerna med att döma – att kunna döma korrekt utifrån varje hästs förutsättningar.

”Tyvärr” kommer man dock inte ifrån att gångarterna är en del av bedömningen, och att gångarterna också påverkar hästens förmåga till samling och längning. (Men det är något som mer gör mig mer frustrerad för egen del, som ryttare med en begränsad budget…!)

Det jag tycker att jag behöver träna mer på är att se kvalitéer och sätta rätt siffra på t.ex. ökad skritt eller lämpligt gångartsbetyg. Det låter kanske inte så svårt, men det jag menar är att det är lättare att se det tekniska – t.ex. om ett byte är rent, om det är rätt tvärning i en öppna etc. Det är lättare att ha en ”mall” för det – ett orent byte är t.ex. inte godkänt, punkt. Men att bedöma gångarterna kräver att man har lite fler referenspunkter. För övrigt är gångartsbetyget ett betyg för alla tre gångarterna – bara det kan ju vara lite knivigt – framförallt eftersom du har några sekunder på dig att besluta dig för varje siffra du sätter.

Som ni hör är det inte lätt att döma – prova gärna att sitta på läktaren på en tävling och sätt egna siffror på några ryttare! Det kan faktiskt vara ett bra sätt att försöka lära sig lite mer. Är man riktigt intresserad tycker jag att man ska försöka sitta med som skrivare på någon tävling så att man får mer inblick i hur domaren tänker. Det kan man absolut ha nytta av till sin egen ridning och framförallt till sitt eget tävlande!
Det här känns riktigt långt bort nu när man tittar ut genom fönstret…

 

Vilka är framtidens kunder?

Nu har jag drivit mitt företag i snart 10 (!) år, och jag har haft en ganska stabil kundkrets hela tiden. Många har varit med ända från start (eller tidigare än så faktiskt), andra har haft uppehåll och återkommit, och vissa nya tillkommer naturligtvis medan andra försvinner. De flesta av mina kunder är kvinnor (99,99% typ…) – inte så förvånande kanske, och större delen av dem är äldre än vad jag är. Jag tror att det beror på att det kostar mer att rida här än på vanlig ridskola, så jag drar nog till mig kunder med en stabil ekonomi, som tycker att det är värt att lägga lite extra på en hobby som betyder mycket. Dessutom tar man sig inte hit utan bil, så den faktorn tillkommer också.

Jag undrar dock hur kundkretsen kommer se ut om 10-20 år? Jag förutsätter att jag jobbar med ungefär samma sak då, men kanske med lite annan inriktning (det får väl tiden utvisa) – hästar lär det ju dock handla om i alla fall. Många av mina kunder idag är ju ”fostrade” i samma stall-anda som jag själv, man har kanske hängt i stallet mycket och har ett ganska bra ”helhetstänk” kring hästen. ”Ryktet” säger ju att dagens unga inte är i stallet på samma sätt som vi var, utan man kommer dit och rider och sedan åker man hem. Jag ser ju inte det här, eftersom jag bara riktar mig till vuxna ryttare. Men jag funderar på hur det här eventuellt kommer att påverka min framtida kundkrets – för någon gång kommer det ju ”vända” till att mina kunder är yngre än jag (speciellt eftersom jag har upptäckt att jag själv inte är så ung längre…). Självklart finns det många unga med ett genuint hästintresse – men jag undrar ändå om man kommer att märka någon skillnad? Kommer det t.ex. finnas större behov av kurser i ”häst” och inte bara ridning? Kommer det ens finnas intresse för ”hela paketet”? Eller vill man bara köpa tjänsten och kanske till och med betala för att få hästen sadlad? Kommer fler ha egen häst men vara i behov av extra tjänster?
Jag på min första ”dressyrtävling”, en klubbtävling på hästen Dawona.

Jag hoppas att ridskolorna kämpar på med att förmedla känslan för hästen, och att man försöker få med eleverna på alla delar. På gott och ont är ju t.ex. skötarsystem ett minne blott (tror jag?). På gott menar jag att jag inte tror att det är stall-hierarki på samma sätt som förr, men på ont så tror jag också att en stor del av pysslet kring hästen försvunnit i ett moln av stress och andra aktiviteter. När jag började rida så bodde man ju nästan i stallet, det var inte ens så att man red varje gång man var där. Det som drog var djuren, kompisar, och en känsla av att vara ”behövd” – vi mockade och sopade och skötte ju allt. Utan den bakgrunden tvivlar jag på att jag hade haft en egen verksamhet idag. Tyvärr tror jag att många av de nya, fina anläggningarna som har byggts på ridskolorna inte riktigt bjuder in till att man har möjlighet till detta. Dels är säkerhetstänket mycket större nu (bra, visst, men man lär sig också att bli säker i stallet genom att vara där – inte genom att undvika risker), men jag tycker tyvärr att en del moderna ridskolor känns som ”fabriker”. Stallen är nog bra för hästarna, och en modernisering var såklart nödvändig, men flera av de stall jag kikat in i sista tiden har känts kalla och opersonliga. Det inbjuder helt enkelt inte till stallhäng och jag tycker att det är så synd. Vi tappar en viktig del i ”ridskole-kulturen” tycker jag. Sedan förstår jag också att en stor ”bov” är massa andra aktiviteter som ska hinnas med numera, och det kan ju vara svårt att påverka.

En känsla som jag själv har är att kunderna kanske inte kommer ha samma bakgrund från stallet som idag, men däremot tror jag att det kommer vara medvetna kunder, som förmodligen också är mer kräsna. Jag tror att kraven kommer att öka på hästvälfärd, utrustning, hästarnas utbildningsnivå och kanske också insyn i hur verksamheten sköts. Det har ju redan hänt en hel del på den fronten de sista 20 åren, och jag är ganska säker på att det kommer att hålla i sig.

Vad tror ni? Hur kommer ridsporten utvecklas i framtiden? Kommer ridskolorna se ut som idag? Kommer fler att ha egen häst istället? Kommer man vilja rida i lika stora grupper eller kommer ”min” typ av verksamhet med mindre grupper om mer individanpassning att växa? Ni som jobbar på ridskola – märker ni någon skillnad nu mot förr? Jag vill gärna höra era framtidsspaningar!

Julafton. Minns inte vilket är men minns det som ett av mitt livs bästa ridturer. <3
I den här spiltan satt jag och gjorde läxorna. Fast troligen med hästen vänd åt andra hållet…

 

Att hitta bra lektionshästar

Nu kommer ett utlovat inlägg om att hitta lektionshästar. Det är, som ni vet, inte helt lätt. Jag tror dock att problemet att hitta ”vanliga” ridskolehästar, och det jag letar efter, inte är riktigt detsamma. Ridskolehästarna ska gå med betydligt fler ryttare än här, fler pass per dag, och de ska oftast kunna gå med ”alla” ridskolans elever.

Mina hästar ska ju också gå med olika ryttare, men inte fullt så många, och aldrig nybörjare. Så redan där kan jag sålla ut lite fler hästar. Jag tror att det är ett fåtal av de hästar jag har haft som skulle ha fungerat på en vanlig ridskola, helt enkelt för att de jag väljer är lite känsligare och med mer temperament.

Min drömhäst till verksamheten är såklart välutbildad och lätt att rida i form för att den har en bra egen balans. Den ska röra sig ”lagom” dvs taktmässigt, men inte ha för stora gångarter eftersom det ofta är svårare att sitta på en sådan häst. Dessutom ska den helst röra sig lite ”ekonomiskt” så att den helt enkelt inte överanstränger sig. Men om jag ska hitta bara sådana hästar, så får jag ju också betala en slant. Oftast måste man kompromissa med något för att ha råd.
Nogge var först in. Jag köpte honom för att jag tyckte han var lätt att rida i form och hade lätt för att göra byten. Han var en hopphäst som inte villa hoppa vattenmattor.

Jag behöver också tänka på att hästarna ska komplettera varandra och inte vara lika stora, lika gamla, eller alltför lika att rida. Även om jag bara tar emot vana ryttare, så är nivån mellan eleverna skiftande. Några är väldigt rutinerade och behöver lite känsligare och mer tekniska hästar, och några behöver lite stadigare och mer ”förlåtande” hästar. Det är väldigt svårt att kombinera känsligheten med att hästen också är förlåtande (med det menar jag att den inte gör en stor grej av att en ryttare gör fel).

Ett ”problem” är också att jag själv tycker att tekniska hästar som är känsliga för sätet är de som är mest lättridna. Helt enkelt för att jag får en reaktion på mina hjälper. Jag tycker att det är jättesvårt att rida hästar som är lite ”avtrubbade” men de kan vara bättre för en del elever. Det är en klurig balansgång!
Zigge är en sådan typ som jag gillar men som kan vara svår, det är en väldigt teknisk häst som man måste rida ”smart”. De elever som har kommit en bit brukar dock tycka att han ger en bra ridkänsla.

Även om det är svårt att hitta allt i en och samma häst så tycker jag att jag oftast har hittat rätt bra hästar i förhållande till min budget. Man får dock räkna med att göra en hel del jobb själv. Och man får chansa lite, köpa hästar som kanske har något röntgenfynd och hålla tummarna, eller köpa häst på film (för att man inte orkar åka land och rike runt och provrida hästar som man bara blir besviken på…). Jag har köpt en hel del hopphästar som inte har hoppat bra nog, men de byter ofta galopp lätt och kan vara trevliga på backen. Många gånger bättre än billiga ”dressyrhästar” som är hobbyridna och oftast inte går fram för skänkeln…

På sätt och vis är det svårare att köpa verksamhetshästar än en privathäst, pga att de ska vara lite allsidiga och klara ryttarbyten etc. Men å andra sidan så behöver inte allt vara perfekt på en och samma individ. Om man letar häst till sig själv vill man ju att ”allt” ska stämma. I det här fallet kan man ju acceptera att en häst exempelvis är svår att rida ut på själv, inte gillar att tävla eller liknande.
Calle var såklart ett av mina bästa köp, en häst som klarar både orutinerade ryttare och ändå kan vara är läromästare för de duktigare växer ju verkligen inte på träd…

Drömmen vore såklart att alla hästarna var utbildade minst MsvB och var tävlingsbara, men det är lite av en utopi om man inte har väldigt mycket pengar. Min budget ligger runt 60-70.000, jag har aldrig betalat mer än så, däremot betydligt mindre för vissa. (Anea är en av de billigaste i inköp…) Det viktigaste för mig är att hästarna är väl grundridna, så att de kan förmedla rätt känsla till eleven, och att det i alla fall finns en sannolikhet att man får rätt svar när man ger rätt hjälper. Det här måste jag såklart underhålla hela tiden för det är färskvara (även om jag har mycket duktiga elever). Och jag själv måste gilla hästarna, det blir inte bra om jag själv inte tycker att de är roliga att rida. För mig är det också A och O att veta att jag kan sitta upp om det behövs, och nå ett hyfsat resultat ganska fort om en elev ”kör fast”. Det är ett grundkriterium tycker jag!

Fantasi är en av de jag har haft längst nu. Hon kan gå med olika nivåer på elever, men visar väldigt tydligt om man gör fel. Gör man rätt så märker man det också! Och det är det absolut viktigaste.

 

Driva hästföretag med lönsamhet – går det?

Jag fick en kommentar på tidigare inlägg angående mina ”tankar kring att driva företag, särskilt med tanke på att du vill ha en riktigt bra hästhållning.” 

Det här är något jag återkommer till hela tiden, fast mest på min egen kammare. Att driva företag är svårt, att driva HÄST-företag är nog ännu svårare. Det går absolut att få lönsamhet, men man blir kanske inte rik i första taget. Det knepiga är att det är väldigt tidskrävande och det går många timmar som inte är debiterbara. Alt runt ikring hästarna är också väldigt dyrt. I alla fall i mitt fall så går mycket tid åt till daglig skötsel, ridning av lektionshästarna etc. Den tid jag kan ta betalt för, dvs lektionerna, är en bråkdel av alla timmar jag jobbar. Så är det nog för många företagare, men största nackdelen med djur är att man inte kan stänga av dem på sin lediga dag – de ska ha mat och städat ändå!
Anea har hängt med redan från starten! (Lisas Hästfoto)

Jag är dessutom ganska petig och lägger rätt mycket tid på att hästarna ska vara i bra skick, samt även en hel del pengar på både veterinär, massage och kiropraktor t.ex. Där skulle man säkert kunna spara in en del pengar, men å andra sidan: om man tänker långsiktigt så är det bättre att ta hand om hästarna på bästa sätt för att de ska hålla längre. Att göra avkall på det, eller på att inte ha rätt utrustning, tror jag är att vara ”dum-snål”.

Man får nog ställa sig frågan varför man vill göra det här om man ska köra igång. Om drivkraften är pengar ska man såklart göra något annat. Om drivkraften är livskvalitet och jobba med något man brinner för – kör! Jag tror att det är få småföretagare som drivs av pengar dock, oavsett bransch.
Nogge – mitt allra första hästköp

Men naturligtvis funderar jag ofta på om jag skulle kunna göra på något annat sätt. Att göra något helt annat kommer dock inte på fråga! Hur jag än vrider och vänder på det så halkar jag ändå tillbaka på samma spår. Alternativen skulle t.ex. kunna vara att utöka – med fler hästar, mer personal, större grupper t.ex. Men då tappar jag ”kontroll” – fler hästar t.ex. innebär att jag inte hinner rida alla själv. Och jag ser det som en styrka att jag ”kan mina hästar”. Större grupper osv skulle också göra att det blev sämre kvalitet. Så storleken på verksamheten tycker jag är lagom.
Att satsa mer på att vara traditionell tränare känns svårt och även lite jobbigt, för det innebär att man måste åka runt mer, och ha många timmars träningar i rad för att det ska löna sig. Nu jobbar jag nästan alltid hemma, och jag har också lagt pauser mellan mina pass. Det är en medveten strategi för att överleva vintertid. Jag hatar att frysa! Många tränare har ju 10 ekipage i rad, det är inte värt det tycker jag.
Att ha hästar i träning – nja.. då ska man ha ganska många för att det ska löna sig. Om man ska ha det som huvudsyssla alltså. Däremot som ett komplement är det ju toppen.

Så på något sätt har jag ändå en verksamhet som passar mig – jag styr min tid (mycket viktigt), jag kan ta betalt i förskott och med uppsägningstid (svårare som tränare), jag jobbar hemma, jag har inte så många lektioner / vecka. Nackdel: jag måste investera i verksamheten och äga hästar och inventarier för stora summor. Och hästar är som bekant levande djur, som blir sjuka, slår sig och har en egen vilja.
Största steget som egenföretagare: att köpa gård. Helt orimligt att ens drömma om – trodde jag!

Här kommer vi till det jag tycker är jobbigast med att driva eget. Det är inte långa dagar, jobba helger, lite semester, att oroa sig för ekonomin. Nej, det svåraste av allt för mig, det är att tjäna pengar på mina djur. Och att jag inte alltid kan ha en perfekt plan för varje häst på ett sätt som jag önskar. Jag kan tycka det är jobbigt att jag måste låta en häst gå ett pass när jag egentligen vill att den ska skritta ut istället. Och det är tyvärr ett faktum att lektionsverksamhet (även med duktiga elever) ”sliter” på hästarna mer än det bygger upp. Och jag jobbar hela tiden med att försöka förbättra hästarna och få dem att prestera och må så bra som det går, men ofta har jag en känsla av att jag får börja om hela tiden. Och jag vänjer mig visst inte vid det. Kanske blir det till och med svårare ju mer jag lär mig!

Men det positiva är också att jag lär mig – hela tiden. Varje dag lär jag mig något nytt när jag rider, undervisar eller hanterar hästarna. Det blir aldrig långtråkigt! Och när jag ser att en elev har snappat upp något och utvecklas så är det väldigt givande. Det är roligt att kunna erbjuda hästar som kan ge ryttaren rätt känsla, och det är dessutom lyx att kunna träna, tävla och vidareutveckla sig själv på arbetstid. Men den största utmaningen är faktiskt att driva en verksamhet som både drar in pengar OCH sätter hästarna först. Det kanske jag inte hade räknat med riktigt. Jag trodde konstigt nog inte att jag skulle bli så känslomässigt involverad i hästarna. Man gör ju ändå det här för att man älskar hästar! Men det är en stor skillnad för mig att jobba med hästar och att jobba med MINA hästar. Det var lättare att inte bli så emotionell när det var någon annans hästar, då kunde man hålla problemen ifrån sig på ett annat sätt.
Men för att återkoppla lite till det här med lönsamheten. För mig var det viktigt att hitta en egen nisch – vilket jag tycker att jag har gjort. Det finns massor av duktiga hästmänniskor så det kan vara svårt att ”utmärka” sig. Jag tror också på att ha flera ben att stå på (jag har lektionshästar, träning, dömer samt inackorderingar) – men samtidigt ska man nog inte bli alltför ”spretig” för då gör man ingenting bra. Våga ta betalt är såklart A och O, svårt i den här branschen eftersom man måste anpassa priset efter vad andra tar betalt. Och även om det är dyrt att rida så är det faktiskt ett faktum att hela den här branschen fortfarande bygger mycket på ideella krafter, att man tycker att det är ”kul med hästar” och att det florerar mycket svarta pengar… Ska man ta rimligt betalt (i förhållande till utgifter) kommer ingen vilja rida. Tyvärr!

(… och där blir det typ ett helt inlägg till… en annan gång!)

Sammanfattningsvis är det viktigt för mig att hästarna går först, och utifrån det är jag nöjd med att kunna leva på det här. Det skulle gå att få ner kostnaderna och öka intäkterna, men då på bekostnad av hästarna, och för mig är det inte värt det. Jag jobbar hellre några extra timmar.

Best of 2017

Det är svårt att låta bli någon slags sammanfattning av året när det är slut. Inför 2017 satte jag inte upp så mycket konkreta mål, och det känns för mig som om det blev lite därefter: typ lite slätstruket och utan några stora eller uppseendeväckande händelser…Jag är inte helt nöjd med att bara låta saker ”rulla på” men det kanske är så det blir efter att ha haft en brant kurva uppåt på flera plan under några år.

Några bra saker som jag dock vill lyfta fram med år 2017 är:

Grodan som kom i februari. Jag köpte henne på film i syfte att sälja henne, men som bekant är jag sämst på att sälja hästar så det blir inget med det. Faktum är att den hästen passar mig bra, är lättriden och utvecklas snabbt – samt har en extremt gullig personlighet. Så om inget oväntat händer så hoppas jag att hon kan utvecklas vidare på samma sätt även under 2018, och även hinna med någon tävlingsstart.
I början av året kompletterade jag mina träningar för Nina Bengtsson med att även rida för Rebecca Mauléon. Båda instruerar så att jag begriper, samt är positiva och pushar mig vidare. Dessutom kan båda sitta upp vid behov, vilket jag ser som ett (nästintill) krav – eller i varje fall en trygghet ifall det ”kör ihop sig”.
Tack vare deras tålamod och min envishet så lyckades jag i slutet av året knipa en första plats i Intermediere1 på Anea – vilket jag aldrig hade trott i början av året. Nu känner jag mig till och med sugen på att försöka snäppa upp lite till, även om Anea faktiskt blir 17 år i år. Inget som märks dock.
En jättestor del i Aneas utveckling sista tiden är även köpet av ny sadel, som jag skrivit en hel del om. Det kanske kan verka överdrivet att en sadel skulle göra så stor skillnad, men det är verkligen så. Jag sitter så himla mycket bättre och mer avspänt! Förut kunde jag få lite ont om ridpasset inte flöt på, men jag har mått mycket bättre i kroppen nu! Jag har dessutom tagit mig i kragen och skaffat inlägg till skorna så att jag inte ska gå snett, och jag tror det också har hjälpt till en del. Det gäller verkligen att försöka ta hand om sig själv i detta yrke.

Och apropå det är jag också mycket nöjd med årets kurser – och då främst kurserna med både yoga och ridning som jag har haft ihop med Helena Starkenberg. De kurserna har varit oerhört givande för alla inblandade, och det kommer fler. Håll utkik!

Jag lånar ett omdöme från första kursen här som får illustrera detta:Jag valde också att sälja Calle i år. Det kanske verkar konstigt att ha med på ”best of”-listan, men faktum är att det är ett sådant beslut som jag är nöjd med. Calle är ett av mina bästa köp någonsin, men jag tyckte att det var dags för honom att få mer variation med uteritter och hoppning, samt lättare pass, med tanke på att han nu i år blir 20 år gammal. Nu kunde jag sälja till en elev och han står ändå kvar så det kunde verkligen inte bli bättre.
Några fler saker:
Jag lyckades ta mini-semester TRE gånger i år, det händer inte i första taget.
Vi började tapetsera om i salen på ovanvåningen och det blir verkligen fint!
Jag kunde köpa en helt ny bil, vilket jag aldrig hade förväntat mig. Kanske en ”världslig” sak men ändå en slags bekräftelse för mig som företagare.
Jag fick dessutom besked om att jag nu är MsvB-domaraspirant. Det kommer ta lite tid innan man är klar, men ett kliv framåt i alla fall!

Jag är dessutom väldigt tacksam över alla jag har runt om mig, vänner, familj och även kunder – som hjälper och stöttar när det kniper, och avlastar i stallet ibland. Jag är verkligen glad för det ska ni veta!

Inspiration

Här är en artikel från Hippson som är tänkvärd. Något som vi skulle kunna testa på lektion tror jag..! Jag själv gör det här omedvetet ganska ofta – har skrivit om det för några år sedan.

Sedan ett litet klipp som jag tycker är träffsäkert – och handlar om att ”komma till ridning”. Och enligt mig börjar ridpasset redan i boxen / på stallgången – det handlar helt enkelt om hur du kommunicerar med hästen. För det gör du – vare sig du tänker på det eller inte.

Om hästarna kunde prata

Det är inte helt ovanligt att man hör folk säga att ”det är synd att inte hästarna kan prata”. På sätt och vis är det kanske ”tur” att de inte pratar rakt ut, för då skulle nog inte många av oss fortsätta rida. 😉 Men, jag skulle nog våga påstå att de ”pratar” och kommunicerar väldigt mycket ändå, om vi bara lär oss lyssna.

Jag har inte haft riktigt samma förståelse för det förrän jag skaffade mina egna hästar,  som jag verkligen lär känna. Att ha lektion på en ridskola med 12 hästar i en grupp (varav man inte ens har ridit hälften av dem) skapar inte samma relation. För mig fungerade inte det särskilt bra av den anledningen. Jag tror inte att försäljningshästar är något för mig heller, det blir för mycket ”fabrik”. Sedan är det ju bra att man är olika, och det finns andra som kan göra det där bra. Men för mig är en del av det roliga att lära känna hästarna och att utveckla dem (i den mån det går, med tanke på att jag inte rider dem själv mer än sporadiskt).

Det jag verkligen har lärt mig under de här åren är att läsa av mycket mindre signaler. Nu menar jag alltså inte tydliga hältor, utan mer diffusa saker, som t.ex. sadelproblem (….), munproblem eller smärtsignaler som kanske snarare verkar vara ”olydnad”. Men börjar man rota mer i varför så finns det oftast en förklaring. Det svåra för mig som ser hästarna med olika ryttare är att skilja ut när det är ett ”riktigt problem” eller om det är dålig kommunikation mellan ryttare och häst. Nackdelen med att ha lite känsligare hästar är ju att de ofta kan reagera ganska starkt om man blir hård i handen, klämmer med benen,, spänner sig etc. Men just därför är det ju extra viktigt att själv sitta upp ibland och kontrollera hur hästen tar hjälperna.

Tyvärr tycker jag att man pratar ganska lite om sådana här saker under t.ex. utbildningar jag har gått. Man ska naturligtvis inte ”leta fel”, men på något sätt har jag blivit ”uppfostrad” att det aldrig är hästens ”fel” (och det är det ju inte – men ibland kanske hästen inte har förutsättningar att göra rätt), att man alltid bara ska ”rida bättre” osv. Och hur många gånger har man inte hört att hästen bara är ”dum”? (Kanske inte i utbildnings-sammanhang, utan rent allmänt.) Naturligtvis har djuren en egen vilja och vissa testar gränserna också, men ofta kan det ändå finnas en förklaring till varför. Ibland kanske förklaringen är väldigt svår att hitta, men till att börja med måste man i alla fall vara öppen nog att ”leta” och lyssna – för hästarna pratar mycket mer än vi tror.

Rida unghäst

Jag har inte haft jättemånga unghästar, utan mest ”projekt” av typen dåligt ridna / felridna och lite underliga hästar. Anea var i och för sig 6 när jag började rida henne, så hon var ju ung, men tyvärr inte en fräsch och oförstörd unghäst, utan hon hade en del i bagaget (vad vet jag dock inte). Jag har nog en förmåga att dras till projekten, kanske för att det ”inte går att misslyckas” eftersom det oftast inte kan bli sämre med ett dåligt utgångsläge.. 😉 Sedan kan det ju också ha att göra med att jag aldrig haft ekonomi till att köpa hästar, utan man har fått rida det som står till buds, och jag har t.ex. haft foderhästar i perioder som bara har hamnat hos  mig av en slump. Jag har ridit fantastiska hästar i miljonklassen också, på mina tidigare jobb, men då har det ju inte varit jag som har ridit varje dag eller haft huvudansvaret. Utan det i bagaget hade det förstås varit svårt att utbilda eller rida till, eftersom man ändå måste ha ett hum om hur det ska kännas.

Nu tycker jag i alla fall att det är roligt med Grodan, som ju är 6 och visserligen riden innan, men inte felriden eller med massa ”olater” eller dylikt. Jag känner dock att det ställer lite andra krav på mig, eftersom jag plötsligt blir lite ”rädd” att göra fel. Nu hänger det liksom på mig att hon får en bra grund att stå på och att ”allt blir rätt” – vilket såklart inte går, för det kommer alltid bli små fel när man rider och utbildar, men det viktiga är att i de lägena kunna backa tillbaka och rätta till det. Det känns dock extra viktigt att ha rätt utrustning, kolla munnen, se till att hon är ok muskulärt, att hon får vila när det behövs osv. Jag är dock rätt försiktig av mig, är inte den som sätter alltför mycket press på en gång. Jag har inte bråttom heller, utan det får ta den tid det tar. Jag tycker ändå att hon är lättlärd och med bra ridbarhet, så jag känner mig inte stressad. Det får ta den tid det tar.

Jag tror att med rätt ridning kan hon nog bli ganska fin, och om hon inte räcker till för mig så blir det en bra lektionshäst. Hon kan ju redan gå med i viss mån, även om jag vill vara försiktig med att ha för många olika ryttare på en grön häst. Jag har svårt att förstå hur vissa ridskolor resonerar när de köper in hästar i åldern 5-6. Även om de inte går fullt direkt så tycker jag ändå att en häst förtjänar en stadig grund och en konsekvent ridning, vilket jag tror är svårt att få med alltför många ryttare.

Mål för Grodan under hösten är att kunna rygga, göra bakdelsvändningar, stärka den förvända galoppen och prova ett byte ibland, jobba med skänkelvikning och öppna, samt bättre övergångar och halter – det är faktiskt det svåraste! I alla fall att göra det utan spänning, och att stå stilla i halterna. Jag försöker också tänka på att variera med jobb vid hand / longering, uteritter och träning i ridhus. Egentligen vill jag att hon ska hoppa också, men jag har ingen hoppsadel som passar och jag går inte och köper en hoppsadel bara för det tyvärr.
Om hon känns stark nog hoppas jag på att vi kan starta någon tävling under våren, men jag vägrar rida LA (gillar inte det programmet) så jag åker ingenstans förrän vi kan starta MsvC.

Sadel-djungeln

Håller på att bli galen. Har försökt få till en vettig sadel åt Anea sedan innan sommaren, och har fortfarande inte lyckats. Har tagit hjälp av tre (!) sadelprovare och ändå har vi inte löst det. Börjar undra om min häst är superkonstig eller om jag själv är extremt unik? Troligen är det inte så, men det verkar vara svårt att hitta något som passar oss båda.

Har haft en Prestige D1 i flera år och den har fungerat bra, och jag gillar den verkligen. Den passar mig super. Såpass bra att den tyvärr har börjat spricka i sits-skinnet som måste bytas (och då måste den skickas utomlands…). Har ridit många hästar i den och sitsen är i kalvskinn, något jag nog kommer försöka undvika i framtiden när jag inser hur känsligt det är. 🙁

Nu är det dock så tråkigt att Anea har börjat ändra sig i ryggen. Här rider man högre klasser och tycker att hon borde bredda sig, men så är icke fallet. Tydligen är det inte ovanligt att hästar i hennes ålder (16) snarare kan bli smalare. Det känns inte så kul att hon blir ”fulare” i ryggen, men det verkar inte vara något konstigt utan bara att acceptera. Men det innebär att manken är mer markerad / toppig än tidigare, men ändå bred vid mankbasen. Hon behöver plats men utan att sadeln sjunker ner och klämmer. Många sadlar verkar rugga upp pälsen på henne vid just manken, och det har inte varit så förut.

Har provat diverse sadlar nu, och de som jag tycker att hon verkar ha gillat mest har jag fått ont i ryggen av. Bl.a. en Prestige D2 som jag tycker att hon fick upp fronten bättre i men som gav mig ont i ryggen. Nyare sadlar verkar ha som syfte att placera ryttaren längre fram, och tanken är nog god, men inte när man (som jag) är svankig i ryggen av naturen. Jag har en egen teori om att dessa sadlar puttar fram mig och ger mig mer svank, när jag i själva verket behöver sitta mer på rumpan för att kunna hålla ländryggen rak. Om jag blir svankig tappar jag helt kontakten med magmusklerna. Dessutom tror jag att det kan finnas en tanke med att sitta längre fram i sadeln på en häst med kort rygg (ny, modern häst), men på min gammalmodiga häst med lång rygg behöver jag snarare sitta längre bak känns det som. Hennes problem är att få upp manken, då kan jag ju inte sitta där. Börjar fundera på att köpa en manskaps-sadel… 😉

Har hört så mycket teorier nu om hur sadeln bör ligga men blir inte klokare för det. Har nu kontaktat en fjärde (!) part som säljer både begagnat och nytt och hoppas det kan vara något (väntetid ca tre veckor). Det här är också ett problem – det blir inte bra när utprovaren är märkesbunden. Vissa märken passar liksom inte, jag vill ha mer att välja på.

Och ytterligare en faktor är: ska jag kosta på mig en sadel till en häst jag inte ens vet om jag kan komma så mycket längre med? Jag kanske inte ens vill tävla nästa år? Å andra sidan – tänk om en annan sadel kan göra att vi faktiskt KAN utvecklas mer….?

Tills jag har löst problemet får jag väl rida barbacka i skogen så länge… Återkommer i ämnet om jag lyckas hitta en lösning. Håll tummarna, för ridningen börjar kännas oinspirerande när jag hela tiden bromsas av det här. Kommer liksom inte ”till ridning”. Synd eftersom hon var lite på gång i våras ett tag. Nu vet jag inte ens om det blir fler tävlingar i höst för vår del.
Hur svårt kan det vara?!

Hästens form

(Råkade posta inlägget innan det var helt klart igår, har finslipat det lite nu…)

Hästens form är ju en het potatis, minst sagt, särskilt sista tiden. Vill därför poängtera att jag inte står bakom en form som hästen tvingas in i, och att det för mig är skillnad på t.ex roll kur och att rida hästen ”rund”. Tycker dock att fokus ofta bara ligger på att hästen ska ha nosen ”korrekt”. Det är en del av att gå i en bra form, men att bara stirra på nosens placering blir fel. Det är dock det som är lättast att se. Vissa hästar behöver gå i en rundare form, men det är viktigt att det då är med kontakt. För mig är inte det samma sak som ”bakom hand” (då släpper hästen stödet). Vissa hästar kan behöva gå i en öppnare form, vissa behöver ha huvudet högre / lägre, precis som att man kan behöva anpassa tempot efter hästens balans. Jag rider inte mina 8 hästar på samma sätt, jag anpassar formen utifrån deras exteriör, ålder och temperament – och dagsform. Med andra ord rider jag inte hästarna i samma form varje dag, utan samma häst kan behöva arbetas på olika sätt olika dagar.

Det finns dock en ”idealform” som man vill se på tävling, med nacken som högsta punkt, och naturligtvis samling utifrån den nivå man tävlar på. Den formen man visar upp på tävling törs jag nog säga inte är optimal att rida i varje dag hela pass, utan formen bör varieras för att det inte ska slita för mycket på hästen.

Jag är verkligen ingen elitryttare eller har ridit tusentals hästar i mina dagar, men jag har ändå ridit många typer av hästar och på en ganska hög nivå. Ju mer jag rider och lär mig, desto större blir ödmjukheten inför att alla hästar och ryttare är olika. Jag hade betydligt mer starka åsikter kring hur saker borde göras när jag var yngre. Jag tar inte ”dålig ridning” i försvar på något vis, men jag tror att förväntningarna på perfektion ibland är för stor. Jag kan hitta en bra arbetsform hemma när jag / hästen har en bra dag, och då kanske det inte ens är hela ridpasset, utan 3/4 av passet gick åt att komma dit jag ville. Sedan ska detta dessutom visas upp på 5 minuter på tävling, och kanske med både ens egna och hästens nerver utanpå. Jag tror att få ryttare rider hela ridpass hemma i perfekt balans och korrekt kontakt hela tiden – även om det är det vi drömmer om. Men man måste också kunna prova sig fram och eventuellt göra lite misstag på vägen.

Nu är detta inte ett inlägg som försvarar att rida hårt och med nosen i bogen eller något sådant. Det är mer en reflektion kring saker jag läser på nätet. Man törs ju knappt lägga upp en bild där hästen eventuellt har nosen lite bakom lodplan (trots att jag inte själv har blivit påhoppad). Faktum är att jag har en hel del bilder som ser väldigt bra ut där nosen är framme – men jag vet att i den stunden bilden togs var hästen stark och faktiskt lite mot handen och absolut inte lösgjord. Däremot bilder där min känsla är ganska bra, hästen avspänd och mjuk – då ser det ofta sämre ut på bild för där är hästen ”för rund” och det gör sig inte på bild. Men det man inte ser på ett foto är hur hästen använder kroppen – alltså om ryggen är stel eller om rörelsen ”släpper igenom” osv.

Det jag vill poängtera här egentligen är att det finns ett ideal att sträva mot – och det är att hästen är lösgjord, bär sig själv och med en lätt kontakt. Att komma dit tar olika lång tid, och är olika lätt / svårt beroende på hästens förutsättningar.Hur mycket kontakt som är lagom är också olika från häst till häst – vissa hästar behöver en stadigare kontakt, medan andra nästan inte vill ha ”någon alls”. Då gäller det att lära sig känna var varje häst arbetar bäst för stunden. Men innan man hittar den optimala formen så tar det tid – dels kanske hästen måste stärkas och utbildas först. Det kan också vara olika från dag till dag. Anea t.ex. behöver vissa dagar ridas i en rundare form, vissa dagar jobbar jag med att ha formen längre, och ibland mer samlad. Och det svåra med henne är att ha henne samlad i kroppen men få en längre hals. Där är vi inte än, och jag tror tyvärr att en del av problemet är att jag behöver en sadel som ger henne mer plats att få upp manken.

Innan det går att ändra formen och placera hästen där man vill så behöver dessutom grundhjälperna fungera, gas, broms, sväng och gå undan för skänkeln. Det är förutsättningen för att kunna påverka formen. I vissa lägen kanske jag då fokuserar mer på att det här ska fungera, lite på ”bekostnad” av formen – men när hjälperna är mer på plats brukar formen också bli bättre. Så vid träning kanske fokus bör ligga mer på att ”hitta rätt kommunikation” än ”rätt form”… Det svåra är att lära ut detta på ett bra sätt, då jag upplever att en häst som är extremt spänd i sin form också är svår att kommunicera med. Jag brukar ändå försöka vara noga med att poängtera att man kontrollerar gas och broms och renodlar hjälperna, så att man inte gör ”allt på en gång” – och det här måste man ju repetera hela tiden som ryttare.